1. Egyéb

Kertépítés árak

Ismerve a kertépítést és a piaci helyzetet ezen a területen elmondható, hogy a vezető kertépítők díjszabásai hasonlók és ahhoz, hogy a piacon jól tudjanak működni, nem is ugrasztják el a kertépítés árát nagyon lefelé, de nagyon felfelé sem. Van azonban néhány prémium kertépítő, akik specializálódtak az évi egy-két prémium munka elvégzésére, ahol ezek az árak gyakorta meghaladják összköltségben azokat, amiket mi egy egész évben összeadva építünk. És most egyáltalán nem túloztam! A teljes éves kertépítési forgalmamra gondolok ilyenkor.

Visszatérve azonban a polgári kertépítés piacára, ahol nincsenek komoly árdifferenciálok látható, hogy nem ez kell, hogy legyen a legfontosabb döntő érv. A kertépítő szimpatikussága, a munkához való hozzáállása, a pontossága, és a vállalt plusz feladatok azok, amelyek miatt eldől, hogy ki csinálhatja meg a kertépítést. Ezek mellett ma már alapvető fontosságúvá vált a jó referencia és az ajánlás. Ha például a szomszéd kertjét gyönyörűen megcsinálták és az automata öntözőrendszer is kiválóan működik, a gyepszőnyeget pedig az utcán sétálók is megállnak megnézni, akkor nincs semmi okunk kételkedni abban, hogy az a kertépítő a mi emberünk is lehet.
Kertépítés árak
Korábban, még néhány évvel ezelőtt is csak és kizárólag a kertépítés ára döntött. Ez nagyon rossz hatással volt a szakmára és rossz hatással volt a kertek minőségére is, amelyeket szoros, néha tarthatatlan költségvetésből kellett elkészíteni. Ennek eredményeképpen a szakma rossz hangulatúvá vált és a széttördelt, azaz 4-5 részfeladatra bontott és 4-5 alvállalkozónak kiadott kertépítés után a garanciális problémák felelőse kitalálhatatlan volt. Szerencsére ez a trend megváltozóban van és a kerttulajdonosok inkább egykézben szeretnék tudni ezt a kivitelezést, mint megspórolni maximum 15%-ot.

Nem állítom, hogy jelen pillanatban fellendülőben van a kertépítési szakma, azonban megvannak a jelei annak, hogy éledezik. Szerencsére most egy olyan periódusban vagyunk, amikor az önjelölt szakik és kóklerek elhagyták a hajót, mert nincsenek olyan hullámok a széleken, amit meglovagolhatnának. Így, javarészt azok a becsületes és szakmailag hozzáértő kertépítők maradtak bent, akik régóta sikeresek. Így most ők szabják meg a kertépítés árát.