1. Egyéb

Hibák a gyepszőnyeg telepítésében

A legalapvetőbb hiba az, ha az automata öntözőrendszert kihagyjuk a kertépítésből vagy nem megfelelő minőségben, nem megfelelő szakmai hozzáértéssel történik a telepítése. A legfontosabb szempont ez a gyepszőnyeg kiválasztása után a jó automata öntözőrendszer kiválasztása és jó öntöző telepítő.

Számomra – a minőséget kedvelő embernek -, nagy hiba, ha nem minőségi gyepszőnyeget választanak. Ennek az alacsony minőségű gyepszőnyegnek az ár-érték aránya jóval kisebb, mint amit az ára tükröz és igen nagy kockázat van benne a gyomosodását és a betegségekkel való ellenállását tekintve. Valójában pont annyi idő szükséges ahhoz, hogy tökéletes legyen, mint amennyi idővel kevesebb nevelésben részesült. Azonban az a szakértő és professzionális nevelést aligha tudja egy laikus otthon a kertjébe végezni, úgy még egy éven keresztül, mert hogy még ennyi hiányzik ennek a gyepszőnyeghez a csúcsminőség eléréséhez.

Hiba a rosszul megválasztott termőtalaj, illetve a talaj előkészítés hibás elvégzése. Mindenféle javaslatok olvashatók ezzel kapcsolatban, azonban én egy nagyon jól bevált módszerhez ragaszkodom, ami még sohasem hagyott cserben a gyakorlatban. Én a gyepszőnyeg alá mindig darált termőföldet használok, amihez marhatrágyát és tőzeget daráltatok a megfelelő arányban. Ez a minőség a talaj előkészítés során is könnyen kezelhető, és keményen, ugyanakkor nagyon rugalmasan tudja megtartani a gyepszőnyeget.

Gyepszőnyeg telepítési hibák

Hiba, ha kihagyjuk a vakondhálót, amit a gyepszőnyeg alá telepítve nagy károktól és idegességektől kímél meg minket. Mindezt a telepítés összköltségéhez képest minimális áron. Azért, mert nem volt még idáig a kertjében vakond, az nem jelenti azt, hogy nem is lesz. A jobb termőtalaj, és a gyepszőnyeg, mint jó élőhely kedvez a vakond főbb táplálékainak. Ezért javaslom, hogy ne hagyja ki a telepítésből.

Hiba az, ha a gyepszőnyeget nem pontosan akkorra szállítatjuk, amikor hozzá is tudunk kezdeni a lefektetéséhez. A szállítást követő legrövidebb időn belül ki kell tekercseket a helyükre helyezve szakszerűen. Ha erre nincs módja, akkor ne öntözze meg a feltekercselt gyepszőnyeget, hanem árnyékos részen görgesse ki, még csak termőtalaj sem kell, hogy alatta legyen, akár kövezeten is jó lehet. ezután már megöntözheti a kitekert gyepszőnyeg tekercseket.

További hibákat és tüneteiket, valamint az elhárításuk módjait a weboldalamon olvashatja el!

 

Forrás: Gyepszőnyeg telepítési hibák