Archive for november, 2013

A sebességmérő készülékek fontossága

A magyar közutakon különböző sebesség korlátozások kerültek meghatározásra. A sebességmérő táblák ezeket az értékeket mérik, erről adnak információkat az úton közlekedőknek. Fontos tudni, hogy ezek a készülékek nem azért kerültek kiépítésre egy-egy fontosabb útvonal mentén, hogy tárolja a gyorshajtók adatait, hanem hogy felhívják a figyelmet egy-egy közintézmény fontosságára, valamint arra, hogy óvatosabban kell közlekedni a megnövekedett gyalogos forgalom miatt. Bár egyre több gyártó és forgalmazó cég készül olyan készülékek beüzemelésére, melyek tárolják is a gyorshajtással kapcsolatos adatokat, valamint egy bizonyos illetékes cégnek akár az internet segítségével le is jelenti azt. A sebességen kívül a berendezés tárolja a páratartalmat, az aktuális hőmérsékletet, valamint az aszfalt hőmérsékletét is. A beépített ledeknek köszönhetően pedig nagyon jól láthatóak a kijelzőn a megjelenített adatok. A technika fejlődésével pedig ezek a berendezések is egyre modernebbek és könnyebben kezelhetőebbek lesznek.

Kertépítés árak

Ismerve a kertépítést és a piaci helyzetet ezen a területen elmondható, hogy a vezető kertépítők díjszabásai hasonlók és ahhoz, hogy a piacon jól tudjanak működni, nem is ugrasztják el a kertépítés árát nagyon lefelé, de nagyon felfelé sem. Van azonban néhány prémium kertépítő, akik specializálódtak az évi egy-két prémium munka elvégzésére, ahol ezek az árak gyakorta meghaladják összköltségben azokat, amiket mi egy egész évben összeadva építünk. És most egyáltalán nem túloztam! A teljes éves kertépítési forgalmamra gondolok ilyenkor.

Visszatérve azonban a polgári kertépítés piacára, ahol nincsenek komoly árdifferenciálok látható, hogy nem ez kell, hogy legyen a legfontosabb döntő érv. A kertépítő szimpatikussága, a munkához való hozzáállása, a pontossága, és a vállalt plusz feladatok azok, amelyek miatt eldől, hogy ki csinálhatja meg a kertépítést. Ezek mellett ma már alapvető fontosságúvá vált a jó referencia és az ajánlás. Ha például a szomszéd kertjét gyönyörűen megcsinálták és az automata öntözőrendszer is kiválóan működik, a gyepszőnyeget pedig az utcán sétálók is megállnak megnézni, akkor nincs semmi okunk kételkedni abban, hogy az a kertépítő a mi emberünk is lehet.
Kertépítés árak
Korábban, még néhány évvel ezelőtt is csak és kizárólag a kertépítés ára döntött. Ez nagyon rossz hatással volt a szakmára és rossz hatással volt a kertek minőségére is, amelyeket szoros, néha tarthatatlan költségvetésből kellett elkészíteni. Ennek eredményeképpen a szakma rossz hangulatúvá vált és a széttördelt, azaz 4-5 részfeladatra bontott és 4-5 alvállalkozónak kiadott kertépítés után a garanciális problémák felelőse kitalálhatatlan volt. Szerencsére ez a trend megváltozóban van és a kerttulajdonosok inkább egykézben szeretnék tudni ezt a kivitelezést, mint megspórolni maximum 15%-ot.

Nem állítom, hogy jelen pillanatban fellendülőben van a kertépítési szakma, azonban megvannak a jelei annak, hogy éledezik. Szerencsére most egy olyan periódusban vagyunk, amikor az önjelölt szakik és kóklerek elhagyták a hajót, mert nincsenek olyan hullámok a széleken, amit meglovagolhatnának. Így, javarészt azok a becsületes és szakmailag hozzáértő kertépítők maradtak bent, akik régóta sikeresek. Így most ők szabják meg a kertépítés árát.

A mindent átölelő felkészülés a téli hónapokra nagyon fontos

Amikor szükségessé válik, érdemes lecserélni az abroncsunkat. A téli gumi akció mindig jó lehetőség lehet arra, hogy kellő képen felkészüljünk a hideg télre. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen abroncsokkal és milyen felkészülésű autóval megyünk ki a csúszós, síkos utakra. A tél beköszönte előtt érdemes minden kopó alkatrészt átnézni, amit szükséges, esetleg kicserélni. Különösképpen fontos, hogy például a fékeket átnézzük, hiszen nagyon fontos, hogy egy esetleges vészhelyzetben tökéletesen meg tudjunk állni. Ezek mellett amikor cseréljük a nyári kerekeket a télire, érdemes a futóművet is átnézni, hiszen a folyamatos használat során keletkezhetnek olyan hibák, melyeket vezetés közben nem is veszünk észre. Ha minden évben elvégezzük ezeket az ellenőrzéseket, biztosak lehetünk abban, hogy nem fog minket meglepetés érni, és minden esetben biztonságosan tudunk majd közlekedni még akkor is, ha esetleg ónos eső esik az utakra. A biztonságos elindulásról és megállásról már nem is beszélve.

A téli gumi akciók adta lehetőségeket érdemes kihasználni

Sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket. A téli gumi akciók esetében viszontérdemes lehet megfigyelni, hogy milyen abroncsot milyen áron tudunk megszerezni. Lehet, hogy régebben nem vettük komolyan, hogy időben cseréljünk abroncsot, viszont a mai világban a rossz állapotban lévő abroncsból adódóan akár még büntetést is fizethetünk. Ha ez megtörténik, akkor akár még arra is kötelezhetnek minket, hogy cseréljük le az abroncsainkat. Ez pedig senki számára nem jó. Tehát érdemes tehát kihasználnunk az egye akciók adta lehetőségeket és esetlegesen beruházni. Az ilyen akciók lényege, hogy viszonylag kedvező áron vásárolhatunk igen jó minőségű abroncsokat, melyeket akár azonnal fel is szerelhetünk az abroncsunkra. Persze száraz utakon nem fogunk érezni túl nagy különbséget, viszont a csúszós utakon sokkal könnyebben és jobban irányíthatjuk az autónkat, arról már nem is beszélve, hogy a megállást is sokkal biztonságosan véghez tudjuk vinni, ami igazán nem hátrány. Arról nem is beszélve, hogy saját magunk biztonsága a tét.